![]() شنبه 6 خرداد 1391برچسب:انرژی,خورشید,انرژی نو,انرژی خورشیدی,انرژی تجدید پذیر, :: 19:14 :: نويسنده : مظفر نامجو
نوشته گروه برق مشاوره مديريت آريانا
--
خورشيد سخاوتمندانه ميتابد، بايد طرحي نو در اندازيم صنعت برق كشور سال 1389 را با توليد 230 تراوات ساعت برق، سپري كرد. آمار و اطلاعات رسمي وزارت نيرو حاكي از آن است كه بيش از 96 درصد برق توليدي كشور، در نيروگاههاي فسيلي و كمتر از 4 درصد آن از منابع تجديدپذير بوده است. به طور تقريبي، تمام اين برق تجديدپذير نيز توسط نيروگاههاي برق آبي بزرگ (كه بنا به دلايلي نيروگاههاي تجديدپذير به حساب نميآيند) توليد شده است و سهم انرژيهاي بادي، خورشيد، برق آبي كوچك و ... بسيار اندك بوده است. نتيجه آن كه تنها 200 ميليون كيلووات ساعت از برق توليدي كشور (كمتر از يك هزارم) از منابع تجديدپذير ـ غير از برقابيهاي بزرگـ توليد شده است! به نظر ميرسد كه با توجه به موارد زير، تجديد نظر در سياستهاي كلان بخش انرژي كشور، با هدف تغيير و بهبود شرايط موجود و دستيابي به سبدي پاك براي توليد برق، امري ضروري است.
مستند حاضر در پي آن است كه با معرفي تكنولوژيهاي رايج انرژي خورشيد و ترسيم اهداف و برنامههاي كلان كشورها و مناطق نمونهاي از جهان، فضاي فكري لازم براي پرداختن به موضوع انرژي خورشيدي در ايران را فراهم نمايد. اميد كه مجموعه تلاشهاي انجام شده، براي پيشبرد سياستهاي كلان توسعه انرژي خورشيدي در ايران، مفيد واقع شود. انرژي خورشيدي؛ فراوانترين انرژي در جهان ميزان انرژياي كه خورشيد در مدت زمان »يك ساعت« به زمين ارزاني ميدارد، معادل انرژي مورد نياز تمام انسانها در طول يك سال است؛ گزارهاي عجيب و البته تكاندهنده. باور اين واقعيت كه انرژي مورد نياز ساليانه 7 ميليارد انسان براي گرمايش، سرمايش، حملونقل و ...، در طي يك ساعت از خورشيد به زمين ميرسد، اما ما براي تامين انرژي، زمين را كاويده و در جستجوي سوختهاي فسيلي آن را تكهتكه ميكنيم، سخت و تاسفبار است. شكل 1 اين واقعيت را به خوبي به تصوير ميكشد. ميزان انرژي كه زمين در طول يكسال از خورشيد دريافت ميكند با رنگ نارنجي و ميزان انرژي مصرفي سالانه جهان با رنگ آبي نشان داده شده است كه به نوعي تصديقكننده همان جمله ابتداي پاراگراف است. از طرف ديگر مكعبهاي سبز، قرمز، خاكستري و زرد كل ذخاير فسيلي موجود در جهان را نشان ميدهد كه مجموع آنها حتي كمتر از انرژي يكسال خورشيد است. به علاوه در ميان انرژيهاي تجديدپذير نيز، انرژي خورشيدي فراوانترين انرژي محسوب ميشود. شكل1. منابع انرژي در دسترس در مقابل ميزان مصرف انرژي يك سال جهان مسئله ديگري كه لزوم بهرهگيري از انرژي خورشيدي را دوچندان ميكند، پيامدهاي زيست محيطي حاصل از بهكارگيري انبوه سوختهاي فسيلي و انتشار كربن است. بر اساس دورنماي فناوري انرژي ETP2008)، 38% ) از كاهش انتشار كربن در سال 2050، از طريق اصلاح سبد توليد برق جهان صورت ميگيرد (شكل 2). براي دستيابي به اين مهم، نقشهراه آبي آژانس بينالمللي انرژي (Blue Map) بايد اجرايي شود كه در آن سهم توليد برق خورشيدي 11 درصد در نظر گرفته شدهاست. هدف نقشهراه آبي آژانس، رساندن سطح انتشار كربن سال 2050 به نصف مقدار حال حاضر، يعني 14 ميليارد تن در سال است. در صورتي كه 11 درصد توليد برق از انرژي خورشيدي در سال 2050 محقق شود، سالانه 2.5 ميليارد تن كربن كمتر به محيطزيست تحميل خواهد شد. شكل 2. ميزان كاهش انتشار كربن در سال 2050 به تفكيك بخشهاي مختلف انواع فناوريهاي استفاده از انرژي خورشيدي براي استفاده از منبع هميشگي انرژي خورشيدي، سه روش وجود دارد كه در زير فهرست شدهاند.
در اينجا تمركز ما بر دو روش اول، يعني توليد برق از خورشيد است. فناوريهايPV وCSP به خاطر ساختار متفاوت و كاركردهاي مختلفي كه دارند، در برخي مناطق و براي پارهاي از كاربردهاي ويژه، ممكن است هر كدام از آنها نسبت به ديگري ارجحيت داشته باشند. مهمترين تفاوتهاي اين دو فناوري در زير عنوان شده است.
در مقابل:
بر اساس آمار منتشر شده از سوي اتحاديه انرژي خورشيدي(SEIA)، 21500 مگاوات ظرفيت انرژي خورشيدي تا پايان سال 2009 در جهان نصب شده است كه 10هزار مگاوات آن به كشور آلمان اختصاص دارد. اسپانيا و ژاپن با حدود 3600 و 2600 مگاوات رتبههاي دوم و سوم جهان را در اختيار دارند (شكل 3). شكل3. كشورهاي پيشرو در بهره گيري از انرژي خورشيدي (CSP, PV) انرژي خورشيدي حرارتي Concentrating Solar Power از 21500 مگاوات ظرفيت انرژي خورشيدي جهان، تنها حدود 800 مگاوات آن از نوع نيروگاههاي حرارتي خورشيدي است كه 400 مگاوات آن در آمريكا، 300 مگاوات آن در اسپانيا و 100 مگاوات آن در ساير نقاط جهان احداث شده است. دلايل كمتر بودن ظرفيت ساختهشده اين فناوري در مقابل فناوري سلولهاي خورشيدي، در چند مورد زير خلاصه ميشود.
لازم به يادآوري است كه شدت تابش مستقيم خورشيد (Direct Normal Irradiance) با DNI نشان داده ميشود و واحد آن «كيلووات ساعت در متر مربع در سال» است. ميتوانيد با مطالعه ساير مقالات با نحوه عملكرد و برخي خصوصيات اين نيروگاهها، مانند انوع فناوريهاي ساخت، ميزان آب مصرفي نيروگاه، هزينههاي طول عمر، بازده سالانه تبديل انرژي خورشيدي به الكتريكي و ... آشنا شويد.
شكل4. توزيع ميزان انرژي خورشيدي براي احداث نيروگاه هاي CSP
شكل5. نحوه عملكرد نيروگاه هاي حرارتي خورشيدي نظرات شما عزیزان:
فنی | مهندسی | صنعتی | آموزشی | برق آخرین مطالب آرشيو وبلاگ پيوندها
![]() نويسندگان |
|||||
![]() |